GY-ÚT Vasútépítő 88 Kft.

Útépítés, útkarbantartás

ÚTÉPÍTÉS

Cégünk vállalja utak, bekötő utak, járdák, telephelyek, parkolók, gépkocsi bejárók, iskolaudvarok, sportpályák, stb. burkolatainak szakszerű elkészítését, illetve térkövezést is. A munkálatokhoz, illetve az építkezés alkalmával keletkező sitt, homok, föld szállítását is meg tudjuk oldani! Így teljes kivitelezést végzünk – az alapoktól, a földmunkától a végleges út elkészítéséig.

Kft-nk nem csak közbeszerzési munkák során, hanem egyéni, magánberuházások által is megoldja az útépítési, illetve az útkarbantartási munkákat. Mindezt megfelelő gépparkkal és szakemberekkel.

 

ASZFALTOZÁS

Az aszfaltot leginkább nagy felületekhez használjuk, mint burkolóanyag. Egyik oka ennek a költséghatékonyság, a másik a gyorsaság. Leginkább utak, járdák, telephelyek, parkolók, udvarok stb. burkolatainak elkészítéséhez használjuk, de megtalálható építőipari védőrétegként, a talajvíz elleni védelemhez, és töltések, gátak építésekor is.

Három fő fajtája: hengerelt, mart vagy öntött aszfalt.

A hengerelt aszfaltozás gyors és költséghatékony megoldás ott, ahol nagy a forgalom, és nagy terhelésnek van kitéve az útburkolat. Ilyenek főbb utak, ipari parkok, telephelyek, parkolók és gyakran járdák, iskolaudvarok, sportpályák esetében is ezt ajánlják. Fő előnye az öntött aszfalttal szemben, hogy napsütés hatására sem lágyul meg.

Az öntött aszfalt magasabb bitumentartalma miatt szilárdabb a hengereltnél, hátránya viszont, hogy napfény hatására lágyul. Alkalmazása hidak szigetelésére, mély-, teremgarázsok aszfaltozására javasolt, valamint kiválóan alkalmas kátyúk javítására. A terítés kézi erővel történik.

A mart aszfalt részben újrahasznosított alapanyagból készül, így olcsóbb megoldást nyújt, de élettartama kevesebb a hengerelt aszfalténál. Ezt a lehetőséget leginkább magán-, bekötő- és mezőgazdasági utaknál, kapubejárók és udvarok esetében használják.

ZUZALÉKOLÁS

Az útburkolat felülete sok káros hatásnak van kitéve. Romlásának megelőzése, valamint a korai hibák megszüntetése érdekében bevonatot kell alkalmazni. Ezáltal növeljük a felület érdességét és vízzáróságát, csökkentjük a késői javításból adódó magas költségeket.

A felületi bevonás, az új réteg felhordása történhet kötőanyag kipermetezésével, zúzalék kiszórásával, és hideg keveréses, terítéses módszerrel.

MAKADÁM UTAK

Alacsony ráfordítással a régi utak is újjá varázsolhatók, ha megfelelő mennyiségű, minőségű kőanyaggal töltjük be, azt vízzel/higított bitumennel permetezzük, végül hengereljük. A folyamat végén egy jó minőségű, hosszú élettartamú út adható át, amely a későbbiekben akár aszfaltozható. Leginkább magánutaknál, illetve erdőgazdálkodási utak esetében kérik.

 

ÚTKARBANTARTÁS

Minden útfelületnek megfelelő fenntartásra van szüksége. Ha nem figyelünk, az egyre erősödő igénybevétel és a környezeti hatások számos hibát eredményeznek. Mindannyian bosszankodtunk már repedéseket, kisebb és nagyobb lyukak, kátyúk miatt.

Fontos, hogy időben intézkedjünk, mivel a költségek egyenes arányban nőnek az idővel, illetve a túl késői beavatkozásnál már nem lehetséges a felújítás, csakis az út teljes felújítása.

Az úthibák kijavítása többféleképpen is történhet.

Kátyúzás: A kátyú körül az aszfaltot vágni, bontani kell, majd kitisztítani. A helyét bitumenemulzióval kell kezelni, végül AC11-es aszfalttal melegen hengerelni, tömöríteni és lezárni.

Téli kátyúzás: A kátyúzás hidegaszfalttal történik, mivel ilyenkor a keverőtelepek nem üzemelnek.

Flekkezés: Modern kötőanyag és zúzalékszóró segítségével felületi bevonatot képezünk.

Döntés előtt mérlegelni kell a költségek mellett azt is, hogy milyen az úthiba, milyen minőségű javítást szeretnénk. Az eredmény egyik esetben sem új, hanem egy javított út lesz.

Szakembereink tanácsadással segítik a döntést.

i

Kérjen árajánlatot munkatársunktól
telefonon, vagy emailben!

Referenciák

Cégünk végzi jelenleg Szigetszentmiklós 2021. évi útkarbantartási munkálatait, melyet közbeszerzési eljárásban nyert el.

Szigetszentmiklós, Tököli úti lakópark magánút kivitelezése, 2021. szeptember